قرارداد دوجانبه برق

قرارداد دوجانبه فروش برق قراردادی است که به صورت مستقیم بین عرضه کننده و مصرف کننده نهایی منعقد می شود. در این نوع قراردادها بخش دولتی از مبادلات مالی بین خریدار و عرضه کننده حذف شده و فقط به عنوان ناظر بر انتقال انرژی الکتریکی حضور خواهد داشت.

در حال حاضر بر اساس  مصوبه شماره 100/10/63384/1401 مورخ 1401/12/27  وزیر نیرو ابلاغیه شماره 197068/1402 مورخ 1402/03/20 معاونت برنامه ریزی و اقتصادی وزارت نیرو کلیه مشترکین با قدرت (دیماند) قراردادی بالای 1 مگاوات می توانند برق مصرفی خود را از طریق انعقاد قراردادهای دوجانبه برق تامین نمایند.

جهت ارتباط با کارشناسان ما لطفا فرم زیر را پر کنید

در این ابلاغیه آمده است:
“کلیه مشترکین با قدرت قراردادی بیش از یک مگاوات موظف اند انرژی الکتریکی مورد نیاز خود را از روش های متداول مانند بورس انرژی و یا انعقاد قرارداد دوجانبه برق تامین نمایند. در صورت عدم خرید برق توسط صنایع مشمول، هزینه برق مصرفی آنها بر مبنای حداکثر نرخ بازار عمده فروشی برق با ضریب 1.2 محاسبه شده و این صنایع در اولویت برنامه مدیریت بار قرار خواهند گرفت.”

قرارداد دوجانبه برق

این ابلاغیه از ابتدای خرداد ماه سال 1402 اجرایی شده و نرخ های جدید در صورتحساب مشترکین لحاظ می گردد. در صورت انعقاد قرارداد دوجانبه حاشیه سود صنایع مشمول، برابر با مابه التفاوت بین نرخ های متوسط بازار عمده فروشی و نرخ خرید توسط آنها می باشد. به طور کلی میانگین نرخ قراردادهای دوجانبه آب و برق پاسارگاد بین 20 الی 50 درصد کمتر از متوسط نرخ بازار بوده و خرید برق از این طریق، علاوه بر ایجاد حاشیه سود مناسب، عدم شمول برنامه مدیریت بار را در پی دارد.

جهت مشاوره با کارشناسان ما با ما تماس بگیرید

روند خرید برق از طریق قرارداد دوجانبه

اگر جزء مشترکین با دیماند بالای یک مگاوات هستید و قصد صرفه جویی در هزینه های خود را دارید، برای دریافت مشاوره و بهترین راهکارهای اقتصادی با کارشناسان شرکت آب و برق پاسارگاد تماس بگیرید.

در پروسه انعقاد قرارداد دوجانبه تامین برق، هیچ تغییری در زیرساخت­های فیزیکی مالک شبکه ایجاد نمی­شود و تمامی مبادلات انجام گرفته به صورت مالی و بازرگانی خواهد بود.
پس از انعقاد قرارداد دوجانبه، میزان مصرف برق واقعی مشترک پس از قرائت کنتور به شرکت آب و برق پاسارگاد اعلام می­گردد. این میزان انرژی اعلام شده توسط شرکت آب و برق پاسارگاد به تایید شرکت مدیریت شبکه برق ایران رسیده و در قبض­های صادره از طرف شرکت برق لحاظ نمی­گردد.
شرایط و بندهای موجود در قراردادهای دوجانبه کاملا منعطف و با توافق طرفین بوده و بر خلاف معاملات بورس انرژی هیچگونه کشف قیمتی در آن صورت نمی گیرد.
مبادلات مالی صورت گرفته در قراردادهای دوجانبه مختص انرژی مصرفی بوده و سایر پارامترهای موجود در قبض مشترک مانند هزینه ترانزیت، عوارض برق، آبونمان، هزینه انرژی راکتیو و ... کماکان به مالک شبکه پرداخت می گردد.
شرکت آب و برق پاسارگاد به عنوان بزرگترین شرکت خرده فروش فعال در صنعت برق کشور با بیش از 400 مگاوات مشترک فعال و با تجمیع مزایای فعالیت بازارهای مختلف، پاسخگوی نیاز مشترکین در تمامی استان های کشور می باشد.

قرارداد دوجانبه برق چیست؟

قرارداد دوجانبه برق میان عرضه کننده برق ( شرکت های خرده فروش) و مصرف کننده ( مشترکین صنعتی) منعقد می شود. در واقع مشترکینی که دیماند برق مصرفی آن ها بیشتر از 1 مگاوات می باشد موظف هستند که از دو روش ” خرید برق از بورس انرژی” و ” خرید از شرکت های خرده فروشی برق” انرژی مورد نیاز خود را تامین کنند. از آنجایی که خرید برق از شرکت های خرده فروش پروسه آسان تر و سریع تری دارد انتخاب بهتری محسوب می شود و در این مطلب قصد دارید شما را با جوانب مختلف قرارداد دوجانبه برق آشنا کنیم.

مزایای قرارداد دوجانبه برق

قرارداد دوجانبه برق جزو قراردادهای رسمی محسوب می شود و از پشتوانه و حمایت های قانونی برخوردار است. این قرارداد میان شرکت های خرده فروشی برق و مشترکین منعقد می شود و طرفین ملزم به رعایت مفاد، بندها و تبصره های آن می باشند. در حال حاضر این قراردادها تحت نظارت دولت و وزارت نیرو هستند و شرکت های متعددی در این زمینه فعال شده اند. خوشبختانه هر کدام از شرکت ها از جمله شرکت ” پاسارگاد کیش” تلاش می کنند تا با ایجاد شرایطی منحصر به فرد و سازگار با نیاز مشترکین، زمینه ای را فراهم کنند که قرارداد از انعطاف کافی برخوردار باشد.

  • مشترکین می توانند عرضه کننده یا شرکت خرده فروش را انتخاب کنند و به سراغ شرکتی بروند که شرایط منعطف تری دارد.
  • میزان مصرف برق در انتهای هر دوره اعلام می شود.
  • اگر به میزان 1.2 بیشتر از قیمت بازار برق مصرف کنید، هیچ جریمه ای شامل شما نخواهد شد.
  • قیمتی که در قرارداد درج می شود توافقی است و می تواند مجزا از قیمت بازار باشد. این موضوع باعث کاهش هزینه ها خواهد شد.
  • مشترکینی که برای تامین برق مورد نیاز به سراغ شرکت های خرده فروش و عقد قرارداد دوجانبه برق با آن ها می روند در اولویت آخر خاموشی قرار می گیرند و جزو مشترکین ضروری شناخته خواهند شد.
  • اگر برق توسط تولیدکننده طرف قرارداد قطع شد، مدیریت شبکه برق ایران مسئولیت را قبول کرده و تا انتهای قرارداد دوجانبه، برق مشترک را تامین خواهد کرد.

معایب قرار داد دوجانبه برق

  • تنفیذ و ارائه الحاقیه نیابت به مالک شبکه ( شرکت توزیع یا برق منطقه ای) الزامی است.
  • مشترکین نمی توانند برق را به طور بازه ای ( پرباری، کم باری و میان باری) خریداری کنند.

روش های فروش دوجانبه برق

دو روش برای فروش برق وجود دارد که مشترکین صنعتی می توانند از آن ها استفاده کنند. قطعا هر کدام از این روش ها ویژگی های خاصی دارند که باید مورد توجه قرار بگیرند:

  • بورس انرژی: نخستین روشی که برای خرید برق وجود دارد بورس انرژی است. تمام مشترکین صنعتی که تمایل به استفاده از این روش دارند باید کد بورسی داشته باشند و مراحل مربوط به آن را سپری کنند. اغلب مشترکین اذعان دارند که این روش مقداری دشوار و چالش برانگیز است و استقبال کمی از آن می شود.
  • شرکت های خرده فروش برق: یکی از بهترین روش های خرید برق، شرکت های خرده فروش هستند. مشترکین می توانند با عقد قرارداد دوجانبه برق با این شرکت ها، برق را بر اساس نیاز خود خریداری کرده و از مزایای آن برخوردار شوند. در حال حاضر شرکت های متعددی در این زمینه فعال شده اند که پاسارگاد کیش یکی از معتبرترین آن ها می باشد.

قرارداد دوجانبه برق

مستندات مربوط به معاملات دو جانبه

  • نمونه الحاقیه قرارداد انشعاب با برق منطقه ای
  • تصویب نامه هیات وزیران درباره قراردادهای دوجانبه
  • مصوبه وزیر نیرو درباره قرارداد دوجانبه برق
  • قرارداد اتصال به شبکه یا شرکت برق منطقه ای
  • پروسه دریافت کد معاملاتی از بورس انرژی
  • تعرفه برق وزارت نیرو
  • نرخ های ماهانه ترانزیت الکتریکی

قرارداد دوجانبه با مشترکین صنعتی

یکی از روش هایی که به منظور عرضه مستقیم برق تولیدی از نیروگاه ها به مصرف کنندگان وجود دارد، انعقاد قرارداد دوجانبه برق با مشترکین صنعتی می باشد. نیروگاه ها با این تصمیم بخشی از توان تولیدی خود را از فضای رقابتی خارج می کنند و ریسک های ناشی از آن را کاهش می دهند.

بر اساس مصوبه ای که در تاریخ 10/11/1394 به شماره /ت 50999 منتشر شد از مهم ترین وظایف هیات وزیران که متعهد به انجام آن هستند شامل تسهیل امور مربوط به اتصال به شبکه، تضمین تحول برق، ترانزیت برق، قراردادهای دوجانبه و … می باشد. همچنین بر اساس مصوبه ای که در تاریخ 20/07/1399 منتشر شد تمام مشترکینی که دیماند بالای 5 مگاوات دارند باید برق موردنیاز خود را از طریق قراردادهای دوجانبه یا بورس انرژی تامین کنند.

اهمیت قرار داد دوجانبه برق

قرارداد دوجانبه برق از این نظر اهمیت دارد که یکی از مطمئن ترین و فنی ترین روش خرید برای صنایع بزرگ و کوچک محسوب می شود. در این شیوه ساز و کار ساده ای وجود دارد که باعث می شود در کوتاه ترین زمان ممکن، قرارداد منعقد شده و میزان برق خریداری شده به سمت مصرف کننده هدایت شود. همان طور که قبلا اشاره کردیم این قراردادها جزو قراردادهای رسمی محسوب می شوند و تحت نظارت مستقیم دولت هستند. تعهداتی که در این قراردادها ذکر می شود از سوی طرفین لازم الاجراست و هیچ قصوری در این زمینه پذیرفته نیست.

قرارداد دوجانبه برق

اهم مزایای قراردادهای دو جانبه برای مشترکین صنعتی

  • عدم تحمیل ریسک های ناشی از بورس انرژی
  • ممیزی دائمی صورت حساب ها
  • عدم نیاز به پرداخت کارمزد ( پرداخت کارمزد در خرید برق از بورس انرژی ضروری است.)
  • عدم نیاز به مذاکره با کارگزاری های مختلف بورسی و سهولت دسترسی مشترکین صنعتی به بهترین شرکت خرده فروشی برق
  • عدم نیاز به تغییر در ساختار فیزیکی برق مجموعه
  • امکان تغییر میزان برق خریداری شده در طول دوره مصرف ( این امکان در خرید برق از بورس انرژی وجود ندارد.)
  • تامین برق توسط شبکه سراسری و تضمین شرکت مدیریت شبکه برق ایران راجع به دریافت بهینه برق
  • ضمانت اجرایی در خصوص قرارداد دوجانبه برق از طریق مدیریت شبکه برق ایران، وزارت نیرو و دولت

قراداد برق دو جانبه خارج از بورس

قبلا ذکر شد که بخش عمده ای از مشترکین صنعتی علاقه ای به خرید برق از طریق بورس انرژی ندارند و به همین دلیل به سراغ شرکت های خرده فروش می روند و در واقع برق مورد نیاز خود را در خارج از بورس تامین می کنند.. برای قرارداد دوجانبه برق باید قرارداد الحاقیه از مالک شبکه دریافت شود تا قرارداد فی مابین خود و مالک شرکت توزیع برق و برق منطقه ای منعقد شود. در مرحله بعد عرضه کننده زمان آغاز قرارداد و میزان برق خریداری شده را در سامانه مدیریت شبکه برق ایران ثبت می کند و سپس تامین برق برای مشترک صنعتی انجام خواهد شد. توجه داشته باشید که در قرارداد برق دوجانبه خارج از بورس انرژی، جزئیات قرارداد کاملا محرمانه است و توافقات بین طرفین محفوظ خواهد ماند.

کاربرد قرار داد برق دوجانبه

  • شرکت های دارای پروانه فروش برق از وزارت نیرو
  • شرکت های توزیع برق از جمله شرکت های برق منطقه ای
  • شرکت ها و نهادهای مادر تخصصی در حیطه مدیریت برق ( تولید، انتقال، توزیع)
  • شرکت های مدیریت برق کشور
  • نیروگاه های تولید برق
  • مشترکین و مصرف کنندگان نهایی برق

مسئولیت اجرا در فرایند قرار داد دوجانبه برق

بدون شک مسئولیت اجرایی کردن دستورالعمل های مرتبط با قرارداد دوجانبه بر عهده بالاترین مقام اجرایی در شرکت مدیریت شبکه برق ایران می باشد. علاوه بر آن شرکت توانیر تنها نهاد ناظر بر نحوه و حسن انجام کار، نظارت مستمر خواهد داشت.

تعهدات مشترک در قرارداد برق دوجانبه

مشترک یا مصرف کننده برق موظف است بهای برق مصرفی و مازاد را بر اساس میزان تولید شده بپردازد. همچنین پرداخت سایر اقلام مندرج در صورتحساب الزامی است. تمام پرداخت ها باید در موعد مقرر انجام شود.

تعهدات مالک شبکه در قرارداد برق دوجانبه

مالک شبکه متعهد و موظف است که برق مورد نیاز مشترک را بر اساس میزان خریداری شده تامین کند. علاوه بر آن اگر به هر دلیلی از جمله مواقع اضطراری، قدرت برق مشترک به طور موقت محدود شد مالک شبکه باید این مقدار را از صورتحساب ترازیت کسر کند. ممکن است این مقدار از میزان خریداری شده بیشتر باشد. در این شرایط مالک باید بهای قدرت مازاد را بر اساس بند 15 شرایط عمومی تعرفه های برق تعدیل کند.

در قرارداد دوجانبه برق تلاش می شود تا منافع هر دو طرف تامین شود و طرفین می توانند مفادی را بر اساس نظر و نیاز خود به قرارداد اضافه کنند و طرفین ملزم به رعایت آن هستند.

بورس انرژی

بورس انرژی از چهار بازار تشکیل شده که شامل بازار اوراق بهادار، مشتقه، فرعی و فیزیکی است. منظور از بازار اوراق بهادار( گواهی صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله، اوراق گواهی ظرفیت)، بازار مشتقه ( سه تابلوی قرارداد آتی، سلف موازی استاندارد، قرارداد اختیار معامله )، بازار فیزیکی( سه تابلوی نفت، برق و گاز و سایر حامل های انرژی) است. لازم به ذکر است که هر کدام از تابلوهای مذکور از دو رینگ داخلی و بین المللی برخوردار هستند.

مقایسه بورس انرژی و قراردادهای دو جانبه برق

بورس انرژی

  • خریداران و فروشندگان از طریق شرکت های کارگزاری با یکدیگر در ارتباط هستند و تابع دستورات مرکزی راهبری هستند.
  • خریداران و فروشندگان که اصطلاحا بازیگران بازار شناخته می شوند باید مقررات بورسی را بپذیرند و برای معامله اقدام به دریافت کد بورسی کنند.
  • معاملات به طور روزانه و در بازه های زمانی مختلف از جمله سالیانه، فصلی، ماهیانه، هفتگی، روزانه و ساعتی انجام می شود. معاملات در زمان های کم بار، میان بار و اوج بار صورت می پذیرد.
  • تسویه حساب باید در زمان خرید و قبل از آغاز دوره مصرف انجام شود.
  • ریسک خرید بالاست. زیرا در صورت بروز خاموشی تمام حجم خریداری شده از بین می رود.

قرارداد دوجانبه برق

قراردادهای دوجانبه

  • خریداران و فروشندگان به طور مستقیم با یکدیگر در ارتباط هستند و قرارداد آن ها به طور توافقی منعقد می شود.
  • مشترکین می توانند قرارداد خرید برق را از 1 ماه الی 1 سال منعقد کنند.
  • خرید مشترکین به طور ماهیانه انجام می شود و امکان معامله ساعتی، روزانه و هفتگی وجود ندارد.
  • تسویه حساب می تواند غیرنقدی و بعد از پایان دوره انجام شود.
  • ریسک خرید نسبت به بورس انرژی بسیار پایین است و مشترکین در اولویت آخر خاموشی قرار می گیرند.

با توجه به موارد مندرج در این مطلب به نتیجه می رسیم که خرید برق از طریق قرارداد دوجانبه مزایای بیشتری به همراه دارد و به دلیل رسمی و قانونی بودن این قراردادها، اطمینان کامل از اجرای آن وجود دارد. همچنین نهادی به عنوان شرکت توانیر بر حسن انجام کار نظارت دقیق دارد. به همین دلیل شما عزیزان می توانید با اطمینان خاطر از خدمات شرکت های خرده فروشی برق از جمله شرکت پاسارگاد کیش استفاه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دفتر تهران
تهران ، اشرفی اصفهانی, خیابان 22 بهمن, خیابان نیک زارع, خیابان خان بابایی, پلاک 8 ساختمان توانا طبقه سوم واحد
دفتر مرکزی
جزيره كيش،بلوار ايران،جنب پادنا،خيابان اقتصاد٢،پلاكEX33،طبقه دوم،واحد٤